2016 Godlinze revEen groepje dames uit Roden besloot in 1998 spontaan om een smartlappen- en levensliederenkoor op te richten. Hun echtgenoten zongen in het plaatselijke shantykoor en onder het motto “Wat de mannen kunnen, kunnen wij ook” kwam er een koor tot stand dat als naam “De Rôner Snik” kreeg. Het koor begon met ongeveer twintig dames, begeleid door een gitarist en een accordeonist en met als dirigent Karel Bitter.

Al spoedig meldden er zich ook een aantal mannen aan als koorlid en werd “De Rôner Snik” een gemengd koor en dat is het tot op de dag van vandaag gebleven.

 
In 2003 kwam het koor onder leiding van een nieuwe dirigent, de heer Sim Noordhof.

Geheel en al in de ontstaanstraditie van het koor werd er in 2004 een CD opgenomen vol Nederlandstalige smartlappen en levensliederen met als titel “Verloren Tranen”.

Kort daarna besloot men in gezamenlijk overleg om de muzikale lat een stuk hoger te leggen en het zingen niet langer te beperken tot het oorspronkelijke genre. Allerlei liederen in allerlei talen en in allerlei verschillende genres werden aan het repertoire toegevoegd (zie REPERTOIRE).
Bovendien werd het koor ingedeeld in vier partijen (sopranen, alten, bassen en tenoren) en werden al die nieuwe liederen voortaan vierstemmig ingestudeerd.
Sindsdien zijn er in muzikaal opzicht grote stappen voorwaarts gemaakt.

Omdat het repertoire van het koor in de afgelopen jaren zo enorm is uitgebreid is de oorspronkelijke naam van het koor “De Rôner Snik” in 2008 gewijzigd in de meer algemene naam “Rôner Singers”. Deze nieuwe naam is bekend gemaakt tijdens het Jubileumconcert dat ter ere van het tienjarig bestaan van het koor op 4 oktober 2008 is gehouden in “Op de Helte” in Roden.

Het inmiddels uit ongeveer vijfendertig leden bestaande koor is enorm enthousiast, kent een groot saamhorigheidsgevoel en is altijd zeer gemotiveerd. Dat blijkt elke keer weer uit de grote opkomst bij zowel de repetities als de optredens. Begeleid door onze vaste pianist Harry de Geeter verzorgt het koor regelmatig optredens op diverse locaties in Roden en daarbuiten (zie CONCERTAGENDA).

 

De Dirigent


Sim Noordhof Fotos Groot Obbink 007 1Dirigent Sim Noordhof heeft een lange staat van dienst en geniet in de muziekwereld grote naamsbekendheid. In 1967 stapte hij voor de eerste keer op de dirigentenkist als dirigent van een kinderkoor in Kolham. Er zouden daarna nog vele koren volgen. In 2007 vierde hij zijn veertigjarig jubileum als dirigent met een groot concert in het theater ‘t Kielzog in Hoogezand-Sappemeer. 
Dat zijn koren succesvol waren (en zijn) moge blijken uit de vele uitnodigingen voor optredens in binnen- en buitenland (Duitsland, Polen) en uit de prijzen die werden gewonnen op festivals en concoursen.
Sim Noordhof heeft zijn maatschappelijke betrokkenheid vaak in muziek vertaald. Om geld in te zamelen voor goede doelen heeft hij benefietconcerten georganiseerd, maar bijvoorbeeld ook drie keer zijn eigen wereldduurrecord dirigeren verbeterd. Met zijn laatste record (30 uur, 1993) staat hij overigens nog steeds vermeld in het Groot Guinness Record Boek.
Behalve als koordirigent is Sim Noordhof ook actief als tekstschrijver voor diverse regionale artiesten. De tekst van het bekende lied “De Roos” vertolkt door Wia Buze is bijvoorbeeld van zijn hand en ook het veel gezongen “Aan de Lange Leegte", geschreven voor de BVO Veendam.

 

De muzikanten


 

Harry de Geeter - piano/keyboard

Pianist Harry de Geeter begon zijn muzikale loopbaan in 1955 met The Joymakers. Verder speelde hij o.a. bij de Dutch Swingmakers, in het Hollandia Combo (bijna 35 jaar) en in Big Band Moonlight. Hij heeft meegewerkt aan programma’s van Radio Drenthe (Muzementen en Jukebox), meegeschreven aan kindermusicals en de muziek verzorgd op CD’s van o.a. Luuk Nijsingh en Dick Blancke.
Hij is de vaste pianist van drie koren en een aantal geheugenkoren. Daarnaast verzorgt hij achtergrondmuziek bij presentaties en recepties.

 

     
     

 

Copyright © 2021 Roner Singers. Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software uitgegeven onder de GNU/GPL Licentie.